Modelist Olma

İyi Bir Modelist Olmak için 10 Önerimiz

İyi bir modelist olmak için 10 önerimiz pek çok kişinin aradığı kriterleri kapsamaktadır. Nitekim işinde iyi olmak herkesin isteyeceği bir durumdur. İyi bir modelist olmak için 10 önerimiz şu şekildedir;

1) İyi bir modelist olmak için kalıp çıkartma tekniklerine hakim olmak gerekir.

2) Gerekli bilgisayar programlarına hakim olunması gerekir.

3) Moda tasarımı alanında kapsamlı bilgi sahibi olunması gerekir.

4) İyi bir modelist olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunmalıdır. Eğer üniversite okumadıysanız ya da tercih etmediyseniz iyi bir modelistlik kursunu tamamlayarak da iyi bir modelist olma yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

5) İyi bir modelist olabilmek için estetik anlayışa sahip olunması gerekir.

6) Görselliğe önem veren kişiler iyi bir modelist olabilirler.

7) İş disiplinine sahip olunması gerekir.

8) Çalışmaların titizlikle yürütülmesi iyi bir modelistte aranan özellikler arasında yer alır.

9) Yurt dışında modelistlik yapılması, gelişim açısından olumlu etki katacaktır.

10) İyi bir modelist olmak için 10 önerimiz arasına son olarak sektörü bilmek girer. Sektör iyi bilinir ve tanınırsa ona göre aksiyon alınabilir.

Yukarıda yer alan ”İyi bir modelist olmak için 10 önerimiz” haricinde, iyi bir modelist olmak için; Modelist kime denir?, Modelist nasıl olunur?, Modelistlerin mesleki zorlukları nelerdir?, Bilgisayarlı modelistlerin bilmesi gerekenler ve Modelist olmanın avantajları gibi soruların ve konuların da bilinmesi gerekmektedir. Nitekim mesleği iyi tanımanız sektör içerisinde daha bilgili olmanızı sağlayacaktır.

Modelist Kime Denir?

Modelist Kime Denir?

Modelist Kime Denir?

Modelist kime denir? sorusu, modelist olmak isteyen birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Modelist, stilist tarafından çizilen modelin seri üretilebilmesi için kalıbını çıkartan kişiye denilmektedir. Bir modelin kalıbı çıkarılarak, kumaşın kalıba uygun bir şekilde kesilmesi sağlanır. Akabinde kalıba uygun kesilen kumaşlar dikilerek model hazırlanır. Bu sayede kağıtlar üzerinde çizilen modeller hayata geçirilir. Bu bağlamda modelist kime denir? sorusu, modellerin kalıbını çıkartan kişiye denir, olarak cevaplanabilir. Ayrıca dikiş kursu eğitimi alarak kendilerini daha da geliştirebilirler.

Modelistlik alanının amacı, modellerin kişilerin üzerine tam olarak oturabilmesini sağlamaktır. Moda sektörü içerisinde en az stilistler kadar modelistler de önemli görülmektedir. Moda sektörünün her gün gelişmesi, moda sektörüne hizmet eden çalışanları da hızlı bir gelişim içerisine yöneltti. Pek çok modelist eski yöntemlerle modellerin kalıplarını çıkartırken, yeni nesil modelistler bilgisayarlı sistemler üzerinden kalıpları çıkartıyor. Bu durum da yeni nesil modelistlere artı bir özellik katıyor.

Bir modeli çözmek için eskiden modelistler uzun zaman harcar ve ilk olarak deneme kağıtlarına kalıp çıkartırlardı. Devamında ise bu kağıtları prova mankenine oturtmaya çalışırlardı. Günümüzde ise stilistler ile direkt olarak işbirliği içerisinde olan modelistler, yeni teknolojileri de kullanarak yanılma payını oldukça azaltmışlardır. Bu nedenle daha kısa sürede hızlı sonuçlar alıyorlar.

Modelist, kıyafetlerin sorunsuz şekilde kişilerin üzerine oturmasına yardımcı olan kişidir. Nitekim askıda her beğenilen kıyafet aynı güzellikte kişinin üstünde durmaz. Bu noktada modelistler devreye girerek, askıda beğenilen görüntünün kişinin üzerinde de durmasını sağlar.

Modelistler kalıp çıkartmak başta olmak üzere modelin oluşturulmasına kadarki tüm süreçte sorumlu olarak sayılır. Bu sebeple modelin oluşmasının ve çizime dökülmesinin ardından modelist görevi devralır. İlgili modelin seri üretime geçebilmesi için pek çok farklı hesaplama yapılır ve sonuca ulaşıldığında kıyafetin son hali elde edilir.

Modelist Nasıl Olunur?

Modelist nasıl olunur? sorusu, modelist olmak isteyen kişilerin ilk sorduğu sorudur. Modelist olmak isteyenlerin Üniversitelerin Tekstil ve Moda Tasarımı ya da Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olması gerekmektedir. Bu sayede modelist olarak çalışabilirler. Fakat ilgili Üniversiteleri okumayan bireyler de modelistlik kurslarına giderek bu mesleği icra edebilirler. Modelist nasıl olunur? sorusunun cevabı kısaca ilgili bölümlerden mezun olmasıyla ya da ilgili kursun bitirilmesiyle şeklinde yanıtlanabilir.

Modelist nasıl olunur? sorusunun ardından, modelistler ne iş yapar sorusu gelmektedir. Modelistler moda tasarımcılarının belirlediği kıyafetlerin kalıbını çıkartır. Beden ölçülerine uygun biçimde kalıpları bilgisayar aracılığıyla çizerek, kalıbın dikim aşamasında rol alır.

Modelist olmak için modelistlik eğitimi alınması gereklidir. Hem teorik hem de pratik yöntemler aracılığıyla alınan eğitim en donanımlı şekilde modelistliği öğrenmenize yardımcı olacaktır. Hazır giyim kalıp ve model geliştirme eğitimleri sayesinde sektörün istek ve ihtiyaçlarına hakim olabilirsiniz. Bu da kariyer fırsatlarında sizlere artı yönde etki katacaktır.

Modelistlerin Mesleki Zorlukları Nelerdir?

Modelistlerin mesleki zorlukları nelerdir? sorusu kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Fakat sektör içerisinde ortak olarak bilinen bazı yanıtlar da bulunmaktadır. Modelistlerin mesleki zorlukları nelerdir? sorunun bazı ortak cevapları şu şekildedir;

-Modelist olarak çalışacak kişilerin istihdam alanı özel sektör ile sınırlıdır. Bu nedenle özel sektör harici çalışamazlar.

-Mesleğe yeni başlayacak modelistlerin kazancı genel olarak düşüktür. Bu bir zorluk olarak karşılarına çıkmaktadır.

-Modelist olarak çalışanların çalışma sistemi değişiklik göstermektedir. Düzensizlik kimi zaman zorluğa dönüşebilir.

Modelist Olmanın Avantajları

Modelist olmanın avantajları bireylere modelist olma yolunda ilham vermektedir. Nitekim moda sektörünü severek söz konusu sektöre girenler, sektör içerisinde kariyer basamaklarını sürekli olarak tırmanmaktadır. Modelist olmanın avantajları şu şekildedir;

-Modelistler özel sektörde çalışır fakat bu durum pek çok açıdan kendilerine esneklik kazandırır.

-Modelist olmak isteyen kişilerin pek çok eğitim alternatiflerini bulunur.

-Modelist olarak çalışmak isteyen bireylerin sınav zorunluluğu bulunmuyor. Bu nedenle sınav koşulu olmadan sektöre girebilirler.

-Yurt dışında da geçerli bir meslek koludur.

-Yurt dışında kısa bir süre çalışmak(kişinin öğrenme yeteneğine bağlı olarak), kısa süre içerisinde iş görüşmelerinde avantajlı bir konuma erişilmesini sağlar.

Bilgisayarlı Modelistlerin Bilmesi Gerekenler

Bilgisayarlı modelistlerin bilmesi gerekenler mesleki açıdan olumlu etki katmaktadır. Bu nedenle pek çok modelist kendini geliştirmek için araştırma yapmaktadır. Bilgisayarlı modelistlerin bilmesi gerekenler şu şekildedir;

-Bilgisayarlı modelistlerin renklere ve kumaş tiplerine hakim olması gerekmektedir.

-Vücut tiplerini ve ölçü alma tekniklerini bilmelidir.

-Çocuk, erkek ve bayan giyim kalıplarını bilmelidir.

-Etek, ceket pantolon ve abiye kalıplarını bilmelidir.

-Serileme işlemlerine hakim olmalıdır.

-Modelleme üstünde uygulamalar yapabilmelidir.

Bilgisayarlı modelistlerin bilmesi gerekenler iyi derecede bilgisayar kullanmalarının yanı sıra uygulama işlemleridir. Bu sayede bilgisayarlı modelistler girdikleri iş mülakatlarında bir adım önde başlayabileceklerdir.

İlginizi Çekebilir: Src 3 Belgesi

No Responses

Write a response