deniz navlunu

Deniz Navlunu

Deniz Navlunu

Deniz Navlunu Nedir?

Navlun ödemeleri değişik şekillerde olur. Taşıtan, bazen, yükünü taşıyana teslim ettiği (yani konşimentoyu aldığı) anda navlununu da öder.Bu, peşin navlun (advance freight) olarak bilinir. Ancak, peşin navlun durumunda yük alıcısına teslim edilmese bile taşıtanın navlunu geri alma hakkı yoktur. Taşıtan, yük alıcısına teslim edildikten sonra navlun ödemesinde de bulunabilir. Böylesi navlun türü havale navlun diye adlandırılır. Havale navlunla (freight collect) taşımalarda taşıyanın navlun kuruşuna kadar ödenmedikçe yükü teslim etmeme hakkı vardır.

Genel olarak navlun türleri üç başlık altında toplanabilir.

Bunlar:

Götürü Navlun

Geminin yük konulan tüm alanlarının veya bir kısmının kiralanmasına karşı ödenen sabit bir kira ücretidir. Bundan dolayı götürü navlun yükün birim miktarı üzerinden hesaplanmaz, yük geminin kiralanan kısmını ister doldursun, ister doldurmasın taşıtan navlunu taşıma şirketine ödemek durumundadır.

Advalorem Navlun

Yükün satış değerinin belli bir yüzdesi üzerinden alınan navluna denir. Bu navlun türü genellikle birim değeri yüksek olan yüklerin taşınmasında uygulanır.

Ölü Navlun

Taşıtanın yüklemeyi taahhüt ettiği yükü eksik yüklemesinden doğan navlun kaybına denir. Yüklenmesi istenen ve taahhüt edilen yük miktarının altında kalan eksik miktarın sebep olduğu navlun zararını taşıtan, taşıma şirketine tazminat olarak öder.

Navlun Bedeli Hesaplama

Navlun Bedeli Hesaplama nasıl yapılır?

Navlun Bedeli Hesaplama

Birçok farklı taşıma yolu olduğu için taşınan yüklerin yoğunlaştığı aşamalar da vardır. Örneğin meyve sebze gibi yükler yaz ve sonbahar aylarında daha sık taşınır. Ya da İstanbul-Ankara güzergahı diğerlerinden farklı mesafelere ve yol koşullarına sahip. Bunun gibi değişkenlerin navlun fiyatları üzerinde büyük etkisi vardır. Şoförler teslimattan sonra dönüş yolculuğunda yanlarında başka bir kargo götürmek zorunda değilse bu durum navlun fiyatlarına da yansımaktadır. Kısacası, uygun navlun oranları için birçok değişken mal sahibinin ve sürücünün lehine çalışmalıdır.

Taşımacılık sektöründe taşınan yüke kargo denir. Hizmet için ödenen tutara navlun bedeli denir. Navlun ücretleri, yükün tam veya kısmi olmasına göre hesaplanır. Tek bir müşteriden tek bir yük için full tır dolu araç kiralamak anlamına gelirken, parsiyel yük ise aynı aracı farklı müşterilerden farklı yükler için tek bir taşıyıcıdan kiralamaktır.

Navlun masraflarını kim ödüyor?

Navlun ücretleri anlaşmaya göre alıcı veya satıcı tarafından ödenebilir.

HAVA YOLU TAŞIMACILIĞINDA NAKLİYE MALİYETİNİN HESAPLANMASI

Havayolu, daha kısa transit süresi nedeniyle tercih edilen nakliye yöntemidir. Havayolu, genellikle çabuk bozulan kargolar ile küçük hacimli ve hafif kargoların taşınması için tercih edilmektedir. Havayolu taşımacılığı maliyetleri hesaplanırken öncelikle yükün kategorisi belirlenmelidir. Genel kargo ve tehlikeli madde veya soğuk zincir gerektiren taşımalar için gereksinimler farklı olduğundan, navlun hesaplaması da farklıdır. Öte yandan eşyanın istiflenebilir olması da nakliye masrafları hesaplanırken dikkate alınan bir diğer kriterdir. Tüm bu detaylar netleştikten sonra malzeme ölçüleri, brüt ağırlık ve ebatlı ağırlık dikkate alınarak bir fiyat çalışması yapılır.

Havayolu taşımacılığında kargo hesabı yapılırken 1 m3=167 KG hesaplanmaktadır.

KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA NAKLİYE MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI

Karayolu taşımacılığında parsiyel taşıma ve komple taşıma olmak üzere iki taşıma türü vardır. Toplam yük taşımacılığı maliyeti hesaplanırken, malın bulunduğu yer ve varış yeri ile piyasa koşulları dikkate alınır. Parsiyel navlun hesaplanırken ücrete tabi ağırlık olarak da ifade edilen ağırlık dikkate alınır. Bu nedenle karayolu taşımacılığında fiyat hesaplaması, malzemenin tamamen veya kısmen taşınmasına bağlıdır.

Otoyolda 1 m3 tonaj 333 kg’a tekabül etmektedir.

DENİZ ULAŞIMINDA NAKLİYE MALİYETİNİN HESAPLANMASI

Yük taşımacılığı ilk olarak deniz ve nehir taşımacılığında kullanılmış, daha sonra yaygın olarak tüm taşıma modlarına yayılmıştır. Deniz taşımacılığı özellikle hacimli malların taşınması için uygundur. Denizyolu taşımacılığında navlun hesabı, limandan limana taşınacak yüklerin taşıma maliyetleri dikkate alınarak yapılır. Navlun hesaplanırken ilk adım yükün hacimsel ağırlığının belirlenmesidir. Bir konteyneri dolduran yükler 20’lik veya 40’lık konteyner olmasına göre fiyatlandırılırken, parsiyel yükler için hesap farklıdır.

Kısmi yükler söz konusu olduğunda, hesaplama palet boyutları x konteyner yüksekliği x palet sayısı x 1000 m3 temel alınarak yapılır.

Bu hesaplama yükün toplam hacmini verir. Toplam hacim gerçek ağırlıktan büyükse hesaplama hacme göre yapılır, ağırlık hacimden büyükse ağırlık verisi kullanılır.