Forklift Operatörlük Ehliyetini Kimler Alır?

Forklift Operatörlük Ehliyetini Kimler Alır?

Lojistik sektöründe en çok gereksinim duyulan forklift depolamada, istiflemede ağır yük taşımada kullanılan bir sanayi makinesidir. Genelde büyük işletmelerde veya büyük eşya depo yerlerinde önceden insan gücü kullanılarak ağır yükler kaldırılır ve istiflenirdi. Teknolojinin gelişmesiyle sanayide insan gücünün yerini tutan modern yeni makineler üretilmiştir.

Tersanede, ağır yük taşımasında forkliftler tercih edilmektedir. Sanayi makinesi olarak bildiğimiz forklift, büyük işletmelerin depolama bölümünde kullanılır. Çok geniş alanı olmayan depolarda malların istiflemek ve asansörlü sistemle daha rahat depolamaya yardımcı olur. Forklift kullanım  olarak farklı bir makinedir. Bu makineyi kullanan kişilerin ehliyeti olmalıdır. Ayrıca bu makine kullanımı basit olsa da dikkatli kullanılmalıdır. Forklift çoğunlukla büyük depolarda, eşya depolama yerlerinde ve büyük fabrikalarda kullanılmaktadır.

Forklift Nedir? Ne İşe Yarar?

Forklift Nedir?

Forklift Nedir?

Forklift Türkçede diğer bir anlamda çatallı kaldıraç, çatallı istifleyici olarak bilinir. Diğer bir tanımla, forklift taşınamayacak  ağır olan yüklerin bir yerden başka yere taşınmasını kolaylaştıran iş makinesidir. Genel amacı yük taşımaktır. İnsanların fizyolojik olarak kaldıramayacağı ağır  yükleri forklift makinesinde 40 tona yakın yükleri  taşıyıp kaldırmaktadır.

Forkliftler özellikle depolama hizmetlerinde ve endüstriyel alanda işe yarar. İnsan gücünün kaldıramayacağı ağır yükleri bir kaç hamlede kaldırır ve istenilen yere ulaşmasını sağlar. Forkliftler elektrikli içten yanmalı motorla çalışır. Forklift makinenin düzeneğini göre, oturarak ve ayakta forklift süren operatörler vardır. Burada asıl amaç ağır yükleri insan gücüyle değil forklift aracılığıyla taşınması ve emniyetli şekilde istiflenmesidir.

Forklift Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?

Forklift operatörü bir ürünü forklift aracıyla bir yerden başka bir yere taşıyan kişiye denir. Forklift makinesiyle,  bu ürünleri  güvenli bir şekilde araçlara yükleme ve indirme yoluyla taşınır. Ürünlerin gönderildiği yerde güvenli  bir şekilde indirilir. Forklift operatörü aracını çalıştırmadan önce günlük kontrolünü yapılmalıdır. Gerekli emniyet tedbirlerine uyan forklift operatörü, ürünleri depoya veya belirlenen yere taşımakla  yükümlüdür.

Bu durumda forklift operatörü ürünleri hasarsız ve güvenli bir şekilde taşımalıdır. Ayrıca forklift ile teslim alınan ürünlerin sisteme kaydı girilir. Başka yere sevk edilecek ürünler uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlanan ürünlerde ilgili araçlara  yüklenmesi sağlanır. Yükleme sırasında ortaya çıkacak problemler ise yöneticilere bildirilmelidir.

Forklift Ehliyetini Kimler Alır?

Teknolojinin insan hayatına sağladığı imkânla insan gücünün yetmediği ağır yükler için makine üretmiştir. Sanayi makinesi olan depolama işinde kullanılan bir araçtır. Forklift olarak bilinen bu makineyi günümüzde çoğu işyeri  kullanmaya başlamıştır.

Forklift kullanmak isteyen kişiler öncelikle ehliyetini almak zorundadır. Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş ve en az İlkokul mezunu olmalıdır. İlgili kanunun 41 inci maddesinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkûmiyeti olmayanlar alabilir. İş makinesi kullanmasına sağlık problemleri olmayanlar başvurabilir.

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Forklift ehliyeti almak için kişilerin bazı yapması gereken işlemler vardır. Öncelikle G sınıfı ehliyet veren, Milli Eğitim Bakanlığı’nca G sınıfı iş makineleri operatör belgesi veren kurumlara müracaat etmelidir. İş güvenliği yönetmenliği tarafından istenilen başvuru şeklini ve şartlarını sağlayan kişiler, forklift ehliyeti alabilir. Bu doğrultuda forklift ehliyeti nasıl alınır sorusunun en doğru cevabı G sınıfı ehliyeti veren kurs merkezlerinden alınabilir.

Kurs merkezinden aldığı kurstan sonra sınava girerek başarılı olduktan sonra direksiyon sınavına tabi tutulur. Kişinin daha önceden almış olduğu operatörlük belgesi bulunuyorsa bu ehliyetine Operatörlük belgesini işletebilir. Yalnız fortklift ehliyetiyle Operatörlüğü belgesi aynı anda alınacaksa G sınıfı ehliyeti olarak trafik tescil işlemi yapılır.

1

No Responses

Write a response